Brandweer aan zet

Bedrijfsmanagement in turbulente tijden

brandweer aan zet
Editor: Marynissen Hugo , Brugghemans Bert , Van den Oord Steven ,
Met bijdrages van: Cambré Bart , De Block Matthieu , Mortelmans Nathalie , Van den Oord Steven , Vanwalleghem Henk , Van Roey Jan , Van Zelst Marino , Vercammen Dimi
Publicatievorm:    Boek
Kenmerken: Vastbladig
ISBN-10:/
ISBN-13:978 90 496 1906 0
Aantal bladzijden:112
Verschijningsjaar: 2021
PrijsomschrijvingStukprijsBestel aantal:
Basisprijs (incl. btw | gratis verzending)
25 EUR
bestel

Beschrijving

Onze samenleving is tijdens de coronacrisis grondig door elkaar geschud, en daarbij werd geregeld de stop- en startknop ingeduwd. Dat maatschappelijke turbulentie, onvoorspelbaarheid, complexiteit en chaos voortaan behoren tot onze alledaagse realiteit, hoeft weinig betoog. Ook hulpverleningsorganisaties hebben dat aan den lijve ondervonden en zijn daar vaak heel inventief mee aan de slag gegaan. Zij waren het die ervoor zorgden dat het maatschappelijke leven kon blijven doorgaan. Alle brandweerdiensten hebben zichzelf en de manier waarop ze de samenleving het best konden ondersteunen, herdacht en in de praktijk gebracht. Want dat is waar de brandweer goed in is: het onverwachte aanpakken en een stap vooruitzetten waar anderen aarzelen of ter plaatse blijven staan.

Terwijl we één van de grootste wereldwijde systemische crises van de voorbije decennia meemaken, hebben de auteurs van dit boek alsnog de tijd gevonden om hun eigen organisatie tegen het licht te houden en na te gaan hoe ze die kunnen versterken. Ze bekijken met kennis van zaken hoe bedrijfsmanagement zich in volle turbulentie overeind kan houden.

Toch is "Brandweer aan zet" niet uitsluitend een boek voor de brandweer. Het is een managementboek dat op basis van onderzoek en aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten actuele thema’s aansnijdt, zoals netwerk governance, leiderschap, mentaal welzijn, organisatieleren, aansturen en samenwerken. Stuk voor stuk brandend actuele onderwerpen voor elke organisatie die te midden van alle turbulentie op koers en betrouwbaar wil blijven.

Dit boek kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Brandweer Zone Antwerpen (BZA) en Antwerp Management School (AMS). Beide zijn in 2018 gestart met wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen die de brandweer in het volgende decennium zullen uitdagen om hun maatschappelijke taak als hulpverleningsorganisatie succesvol uit te voeren. Om die ambitie waar te maken is het wel van belang om te weten waar die organisatie vandaag staat en hoe ze de toekomst ziet. Na "Brandweer in transitie", geeft "Brandweer aan zet" hier nog meer antwoorden op.

 

Inhoudstafel

Inleiding. Kennis is enkel waardevol als ze gedeeld wordt
1. Een complex probleem? Omarm je netwerk!
2. In plaats van nieuwe puzzels te bedenken, kunnen we beter de bestaande leggen
3. Leiders en volgers anders bekeken
4. Mag er al eens gelachen worden?
5. Incidentbestrijding en noodplanning: een model voor de brandweerinzet
6. Elke hindernis die overwonnen wordt, genereert energie om verder te geraken
7. De brandweer op zoek naar een datagemeenschap
Epiloog. Netwerken werken, want samen bereik je meer
   
   

 

Aanverwante producten:

brandweer in transitie Brandweer in transitie 
Vijf jaar bedrijfsmanagement in tijden van verandering

Auteur: (ed.) Marynissen Hugo, (ed.) Brugghemans Bert, (ed.) Van den Oord Steven
ISBN: 978 90 496 1846 9
Publicatievorm: Boek , Online in Connect
Kenmerken: Vastbladig
brandweer van morgen Brandweer van morgen 
Een blik op toekomstig bedrijfsmanagement

Auteur: (ed.) Marynissen Hugo, (ed.) Brugghemans Bert, (ed.) Van den Oord Steven
ISBN: 978 90 496 1963 3
Publicatievorm: Boek , Online in Connect