Aansprakelijkheid op internet

Aansprakelijkheid op internet
Auteur: Bodard K.
Publicatievorm:    Boek
Kenmerken: Vastbladig
ISBN-10:/
ISBN-13:978 90 496 1401 0
Aantal bladzijden:94
Verschijningsjaar: 2015
Deel van reeks:    Praktijkboek Recht en ICT
PrijsomschrijvingStukprijsBestel aantal:
Basisprijs (incl. btw | gratis verzending)
39 EUR
bestel
Abonnementsprijs - papier én digitaal (incl. btw | gratis verzending) *
29 EUR
bestel
* Abonneer u op het "Praktijkboek Recht en ICT" en ontvang alle reeds verschenen dossiers tegen de voordelige abonnementsprijs (incl. de handige verzamelmap). Voor de nog te verschijnen dossiers, die u als abonnee automatisch ontvangt, betaalt u slechts € 29 / ex. Bovendien geniet u als abonnee gratis toegang tot de digitale versie van verscheidene dossiers uit deze reeks. Voor meer info, klik hierboven op de link "Praktijkboek Recht en ICT".

Beschrijving

Door de opkomst, opmars en ontwikkelingen van het internet zijn consumenten niet langer enkel passieve ontvangers van informatie, maar zijn ze zelf massaal actieve informatieaanbieders geworden.

Anders gezegd: het internet wordt massaal gebruikt voor de uitwisseling van informatie, waarbij in vele gevallen al dan niet bewust wettelijke bepalingen worden geschonden. Zo vormen inbreuken op intellectuele rechten van derden, op persoonlijkheidsrechten en op de privacy, specifieke aansprakelijkheidsrisico’s.

Deze inbreuken die op en via het internetwerk plaatsvinden, doen de vraag rijzen naar de diverse verantwoordelijkheden die tot eventuele juridische aansprakelijkheden kunnen leiden. Meer bepaald kan de vraag gesteld worden welke internetactoren aansprakelijk kunnen gehouden worden voor de inhoud van websites, weblogs, webforums, discussiefora, enz. en op welke gronden.

Rond deze problematiek draait dit dossier. Wie kan er aansprakelijk worden gesteld? Welk aansprakelijkheidsregime kan er van toepassing zijn op ISP’s? En wat zegt de Belgische wetgever over deze heikele kwestie? Op deze en andere vragen biedt de auteur heldere antwoorden. 
  

Praktijkboek Recht en ICT: papier en digitaal gaan hand in hand

Bent u geabonneerd op het "Praktijkboek Recht en ICT"? Dan hebt u ook toegang tot de digitale editie van bovenstaand dossier (en van verschillende andere dossiers verschenen in deze reeks). Met alle voordelen die hiermee gepaard gaan:

  • Dankzij een intelligente zoekmotor vindt u meteen de gewenste informatie. Zoekscherm, inhoudstafel of trefwoordenlijst? U bepaalt helemaal zelf hoe u uw zoekopdracht aanvat.
  • Digitale post-it notes laten u toe om snel opmerkingen en commentaar toe te voegen en te bewaren. Zodat u steeds opnieuw op uw aantekeningen kunt terugvallen.
  • Met enkele muisklikken jaagt u hele hoofdstukken of korte tekstselecties door de printer. Opslaan in pdf gaat even gemakkelijk.

Inhoudstafel

Inleiding: informatieverspreiding via het internet - de digitale uitdaging
I. Wie kan aansprakelijk gesteld worden?
A. De informatieaanbieder op het internet - de Information of Content Provider
B. De tussenpersoon op het internet - de Internet Service Provider of ISP
II. Toepasselijk aansprakelijkheidsregime
A. Gemeenrechtelijk aansprakelijkheidsregime
B. Specifiek aansprakelijkheidsregime voor bepaalde ISP's
III. Belgische rechtspraak
IV. Consultatierondes en initiatieven op Europees niveau
Conclusie
Selectieve bibliografie 
 
 

Maakt deel uit van de reeks

Praktijkboek Recht en ICT Praktijkboek Recht en ICT 

Auteur: (ed.) Bodard K., (ed.) De Bot D., (ed.) De Groote B., (ed.) Van Gossum K., (ed.) Vandendriessche J.

Aanverwante producten:

ICT-overeenkomsten ICT-overeenkomsten 

Deel van reeks: Praktijkboek Recht en ICT
Auteur: Baert M.
ISBN: 978 90 496 1469 0
Publicatievorm: Boek
Kenmerken: Vastbladig